Hitta lån utan UC
En blogg från c.nu

Hur kreditupplysningar kan försämra ens kreditvärdighet

10 juli, 2019 - 21:03Inga kommentarer

Få personer har idag koll på att ju fler kreditupplysningar man får registererad på sig desto sämre blir ens kreditbetyg hos kreditupplysningsbolagen. Det kan göra att du får svårt att få en bra ränta på dina lån, ansöka om kreditkort, teckna andrahandskontrakt på lägenheter, ansöka om avbetalningar osv.

Idag finns det flera olika kreditupplysningsbolag i Sverige som företagen kan samarbeta med. De vanligaste när det gäller lån är UC, Creditsafe och Bisnode. UC (www.uc.se) är sveriges största och ledande affärs- och kreditinformationsföretag. Man ägdes av de svenska bankerna innan finska Asiakastieto köpte upp bolaget under våren 2018 (*Källa https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/storbankerna-saljer-sina-innehav-i-uc-6910986).

Ofta när du ansöker om ett bolån eller ett större blancolån så kommer banken i fråga samarbeta med UC när dem kollar din kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet man har desto större belopp får du låna och desto lägre ränta kommer du bli erbjuden.

Något som bankerna kollar på när dem gör en kreditupplysning är hur många kreditupplysningar som tidigare har tagits på dig. Har du t.ex. många förfrågningar via UC så kommer banken se detta som en kreditrisk och din kreditvärdighet kommer att sjunka. Banken kan tro att du har ansökt om flera lån eller avbetalningar då det finns en viss fördröjning från det att förfrågningen har tagits till att låneskulden registereras i systemet. Du kan därför anses som en större risk att du kan återbetala ditt lån hos banken som du precis gjorde en förfrågan hos.

Hur funkar Creditsafe och Bisnode?

Det är här som dessa bolag skiljer sig från UC och du kommer märka att på många låneforum så efterfrågar man efter banker som samarbetar med just dessa kreditupplysningsbolag. Förfrågningar via dessa bolag kommer inte påverka ditt kreditbetyg hos UC. Hos Bisnode så kommer många förfrågningar endast påverka ditt Bisnode-betyg negativ och hos Credisafe påverkas det inte alls.

Därför har Creditsafe blivit väldigt populärt hos många och du kan hitta en hel del banker som samarbetar med just Creditsafe, dock gäller detta för det mesta mindre lån upp till 50 000 kr.

Vad är det mer som påverkar min kreditvärdighet?

Detta skiljer sig lite från de olika kreditupplysningsbolagen men man kollar på flera olika faktorer som speglar din återbetalningsförmåga. Man kollar bland annat på din deklarerade inkomst, om du har betalningsanmärkningar, om du har någon aktuell skuld hos Kronofogden, din livssituation (t.ex. om du är gift), bolagsengagemang, fastighetsinnehav m.m.

Alla dessa algoritmer sammanfattas sen i ett kreditbetyg som kommer avgöra om du får ditt lån godkänt eller teckna ett avtal. Ju högre kreditbetyg desto större chans att banken kommer bevilja din låneförfrågan. 


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Skriv ett land som ingår i Norden